2022 m. rugpjūčio 15 d., pirmadienis

Tarptautiniai mokymai Maltoje

 Pasauliui išgyvenus pandemiją ir nuotolinį mokymą, didžioji dalis formalaus ir neformalaus ugdymo pedagogų buvo priversti greitai patobulinti savo IKT įgūdžius ir įgalinti technologijas darbui mokant kitus. Viso pasaulio švietimo institucijos, verslai parengė daugybę medžiagos bei mokymų, kuriuos intensyviai veda iki dabar, todėl mokantiems anglų kalbą mokymosi galimybės dar labiau prasiplėtė.

Rugpjūčio 8-12 d. Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos darbuotojai, suaugusiųjų mokytojai, Neringa Matkevičienė ir Audrius Matkevičius dalyvavo „Pagerink savo IKT įgūdžius – Technologijos klasei“ (Boost your ICT Skills – Technology for the Classroom) mokymuose ETI institute Maltoje.

Mokymai organizuoti įgyvendinant Socialinės ir emocinės komunikacijos centro ir Lietuvos regionų bibliotekų asociacijos projektą „Socialinio ir emocinio intelekto tobulinimas – naujos žinios vyresnio amžiaus žmonių mokymui“ (Nr. 2019-1-LT01-KA104-060251).

  

                
 
             ETI — tai modernus profesinio mokymo centras, esantis Sent Džulianso širdyje.  Šio instituto mokymo programose daugiausia dėmesio skiriama verslo komunikacijos įgūdžiams ir anglų kalbos žinioms, kurių besimokantiems prireikia norint efektyviai dirbti šiandieninėje pasaulinėje rinkoje. Institutas gali pasigirti patogia ir profesionalia mokymosi aplinka, aprūpinta naujausiomis technologijomis ir interaktyviomis elektroninėmis lentomis.

„Pagerink savo IKT įgūdžius – Technologijos klasei“  intensyvus 1 savaitės kursas skirtas pedagogams, kurie norėtų tobulinti savo mokymo metodus, kuriuos jie gali kuo plačiau naudoti tiek klasėje, tiek mokykloje ar kitoje mokymosi aplinkoje. Kurso metu buvo pristatyta ir dirbta su daugybe nemokamų internetinių technologijų, supažindinta su IKT integravimo į mokymo metodikas būdais, naudoti praktiniai ir patirties metodai. Kursus vedė labai charizmatiškas verslo komunikacijos ir anglų kalbos lektorius, muzikantas ir dainininkas Mario Cordina, kuris po 20 metų darbo JK, Lenkijoje, Vokietijoje, Olandijoje, Skandinavijoje ir Austrijoje grįžo į gimtąją Maltą dirbti universiteto dėstytoju. Kursuose dalyvavo mokytojai iš Čekijos, Slovakijos, Vengrijos, Lenkijos, Lietuvos ir Graikijos. Kursų metu mokytojams teko apmąstyti savo mokymo metodus, susijusius su technologijomis šiandieninėje klasėje, o dėstytojas padėjo dalyviams praktiškai išbandyti įvairius nemokamus įrankius ir programas. Dirbant grupėse teko kurti internetinį puslapį Wiki aplinkoje į ją integruojant kitus internetinius įrankius – minčių žemėlapius, žodžių debesis, kryžiažodžius, žodynus, viktorinas, pabėgimo kambarius ir kt. Diskusijos tarptautinėje grupėje padėjo lavinti ne tik profesines dalyvių žinias, bet ir anglų kalbos įgūdžius. Kurso pabaigoje grupėms teko pristatyti savo sukurtus projektus, kuriuose panaudojo jų pamokoms ar projektams tinkančias pasirinktas priemones.

ETI instituto mokymų dalyviai daug išmoko, išgirdo puikių paskaitų ir patarimų bei turėjo galimybę susipažinti su Maltos kultūros paveldu. Antrosios mokymų dienos vakare vyko į Maltos sostinę ir pagrindinį uostamiestį - Valetą. Apžiūrėję 0,8 kv. km. ploto sostinės gynybines sienas, išklausė Maltos istorijos faktus, Parlamento rūmų statymo istoriją, pamatė Valetos teatro rekonstrukcijos sprendimus, grožėjosi įspūdinga uosto panorama iš Barrakka sodų. Ketvirtosios mokymų dienos vakare vaikščiojo siauromis senosios Maltos sostinės Mdinos gatvelėmis. Mdina - tai pats pirmasis ir seniausias miestas Maltoje, kurio architektūra ir jame gyvenantys vietiniai nepalieka abejingų. Gyventojai jame įsikūrė dar prieš 4000 m. pr. Kr. Mdinos, kaip ir Valetos, plotas nesiekia ir 1 kv. km., šiuo metu jame gyvena tik senyvo amžiaus žmonės, todėl miestas ypatingai tylus, ramus. Gidas juokavo, kad policijos nuovada čia visada uždaryta, nes šiame mieste tiesiog nėra nusikaltimų.

ETI instituto Maltoje mokymai ir kultūrinė programa buvo labai įdomūs ir kokybiški. Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos bibliotekininkai užmezgė ryšius su kitų šalių kolegomis, pasisėmė naujų idėjų, susipažino su netradicinėmis IKT priemonėmis ir ateityje planuoja jas panaudoti savo organizacijoje vedamų mokymų metu.







 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Padėką už dalyvavimą Saugesnio interneto savaitėje

Šiais metais Utenos A. ir M. Miškinių viešoji biblioteka ir net 10 jos padalinių dalyvavo akcijoje SAUGESNIO INTERNETO SAVAITĖ 2024! O šiand...